Lussekissar

Ingredienser
PORTIONER: 30 bullar
50 g jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)
Till pensling och garnering
ägg
russin

Gör så här
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk direkt. Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 1-1, 5h. Sätt ugnen på 200°C.

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. (jag använder inte russin!)
Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

Låt brödet svalna på galler under bakduk.