Gräddig kotlettgryta med äpple
Ris
- 4 port ris (eller annat gryn)
- 1 gurka
- 1 msk ättika (12%)
- 2 msk strösocker
- 3 msk vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 ask färsk persilja (á 20 g)
- 1 rödlök
- 4 skivor benfria fläskkotletter
- 1 tsk olja
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
- 1 msk kinesisk soja
- 1 rött äpple
- peppar
Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Gurka: Skär eller hyvla gurkan i tunna skivor. Blanda ättika, socker, vatten och salt och vänd ner gurkan. Hacka och vänd i persiljan.
Gryta: Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär kotletten i strimlor.
Bryn lök och kött i oljan i en gryta.
Rör ut majsstärkelsen med vattnet. Blanda ner det, grädden, smulad buljongtärning och soja under omrörning. Låt puttra ca 10 minuter.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg äppelklyftorna i grytan och koka ytterligare ca 2 minuter. Smaka av med peppar och ev salt.
